Kaygının ne olduğunu bir önceki yazımda (bu yazıyı okumadan önce duygular ve kaygı yazımı okumanızı öneririm böylece bu yazı daha anlaşılır olacaktır) konuşmuştuk. Şimdi kaygı bozukluğu kavramını tanımaya devam edebiliriz. Düşünün ki bir gökdelenin tepesindesiniz ve tutunacak herhangi bir yer yok, aynen yukarıda olan fotoğraftaki gibi. Herhalde kaygılanırdınız değil mi? Bir şeylerin ters gitmesi ve düşmeniz ihtimali sizi kaygılandırır. Peki bu gayet normal. Kaygı bizi hayatta tutan bir duygu olarak bize uyarılarda bulunmaya başladı. Şimdi senaryoyu biraz geliştirelim. Diyelim tanıdığınız, bildiğiniz mantıklı insandır dediğiniz 100 kişiyi aynı şekilde gökdelenin tepesine teker teker bıraksak. Yüzde kaçı kaygı hissederdi?
Büyük çoğunluğu kaygılanırdı. Ve normal olan da bu. O kadar yüksekte tutunacak bir yer olmadan duruyor olmak kaygı duymamıza sebep olacaktır. O halde biz bu durumu yaşayan insanlara kaygı hissetmelerine rağmen kaygı bozukluğu yaşıyor diyemeyiz.
Ufak bir formül;
DURUM (o an yaşanılan şey her ne ise) : Gökdelenin tepesinde bir yere tutunmadan durmak ve,
KAYGININ ŞİDDETİ: Kişinin hissettiği kaygı duygusunun yoğunluğu dersek;
DURUM ile KAYGININ ŞİDDETİ örtüşüyorsa bu normal bir kaygıdır diyebiliriz. Önemli bir sınav öncesi, bir toplantı öncesi veya sırası, bir köpek size doğru havlayarak koşarken kaygı hissedebilirsiniz DURUM az da olsa kaygıyı gerektirir.
Ancak düz bir yolda yürürken sanki bir gökdelenin tepesindeymişsiniz gibi KAYGI hissediyorsanız, işte biz buna KAYGI BOZUKLUĞU diyoruz.
Formüle edersek; DURUM ile yaşanan kaygının ŞİDDETİ örtüşmüyorsa bu bir kaygı bozukluğudur.
Gireceği sınav öncesi ayılıp bayılanlar, asansöre binemeyenler, kelebek görünce çığlık çığlığa kalanlar, tek başına dışarı çıkmaktan korkanlar gibi bir çok durumda DURUM ile KAYGI nın şiddetinin örtüşmediğini farkedebilirsiniz.
Kaygı bozuklukları bir çok alt gruba ayrılır ve hangisini yaşıyor olursanız olun, yaşamınızdaki işlevselliğinizi, yaşamdan aldığınız keyfi ciddi ölçüde azaltıyor olabilir. Kaygı bozuklukları bir ruh sağlığı uzmanının yardımıyla tedavi edilebilen rahatsızlıklardır.Hala bir uzmana başvurmadıysanız belki artık günü gelmiştir. Ne dersiniz?