Merak ettikleriniz

Meslek hayatımda  karşılaştığım bazı sorulara cevaplar.

Soru: Terapiye  gerçekten de ihtiyacım var mı? Genelde sorunlarımı halledebiliyorum.

Hepimizin hayatta karşılaştığımız sorunlarla başa çıkma yöntemlerimiz vardır. Çoğu zaman bu yöntemlerimiz işe de yarar. Hayatımız bir çok şeridin yan yana olduğu bir otoyola benzer. Bir şerit akademik-iş hayatımızdır, bir şerit ilişkilerimiz, bir şerit fiziksel sağlığımız, diğer şerit ruh sağlığımız vb. Bizler tüm bu şeritlerde uygun ve uyumlu bir hızda gidebiliyorsak ancak sağlıklı olmaktan bahsedebiliriz. Örneğin okul hayatımızda işler yolunda gitmiyor, o şeritte geride kalmaya başladık. Diğer şeritlerde işleri yürütüyor olmaya devam edebiliriz. Sadece akademik hayat şeridinde çözümlerimiz işe yaramıyor demektir. Terapi işte burada devreye girebilir. Neyin yolunda gitmediğini bulmak için terapistle birlikte çalışılır ve o alanda yeni yöntemler birlikte keşfedilebilir.

Soru: Psikiyatriste mi gitmeliyim? Psikoloğa mı gitmeliyim?

Günümüzde ruh sağlığı tedavileri iki başlık altında toplanmıştır. Biyolojik tedaviler ve Psikoterapiler. Biyolojik tedaviler, ilaç tedavileri ve elektro şok tedavileri şeklinde devam etmektedir. Bu iki yöntemde, insanların ruh hastalıklarının beyin kimyasallarındaki değişikliğinden kaynaklandığı görüşüne uygun olarak tertip edilmiştir.  İlaç kullanarak veya elektroşok ile kimyasalların oranları değiştirilir ve istenen sonuca ulaşmak hedeflenir.

Psikoterapiler ise,  karşılıklı konuşarak ve derinlemesine analiz ederek çözümlere ulaşmayı hedefler. Böylece kişinin hayatı boyunca kullanabileceği yeni beceriler de geliştirilmesini sağlamış olur. İki yönteminde avantajları ve dezavantajları vardır. Ayrıntıları konuyla ilgili yazımda bulabilirsiniz.

Soru: Tedavim için ilaç kullanmalı mıyım?

Eğer halihazırda bir ilaç kullanıyorsanız bunu bir psikiyatrist yazmış ise kullanmaya devam edebilirsiniz. Ama kendi fikrinizle veya bir tanıdık tavsiyesiyle kullanmaya başlamış iseniz o zaman bir psikiyatriste danışmanızı öneririm. Bu iki durum dışında psikoterapi süreci göz ardı edilerek uzun yıllar süren ilaç tedavilerini çok tavsiye etmiyorum. İlaç tedavileri bir tedavi yöntemidir ve yeri gelince çok faydalıdır evet. Ancak hayattaki her şey gibi yerinde ve kararınca kullanılmıyorsa sorun haline gelebilir.

Soru: Psikolojik rahatsızlıkların tedavisi mümkün mü?

Evet mümkün. Psikoloji dünyası gün geçtikçe gelişmekte ve bilgi birikimimiz artmakta. Her hasta ve tedaviyle birlikte, tüm uzmanların (bilimsel makaleler aracılığıyla yapılan uluslararası paylaşımlarla) deneyimi artıyor ve daha etkili sonuçlar elde ediyoruz. Ruh hastalıkları hayatı çokça zorlaştıran durumlardır dolayısıyla günümüzde böyle imkanlar varken, uzmanlara başvurmanız faydanıza olacaktır.

Soru: Kaç seansta hastalığım iyileşir?

Bu kişiden kişiye ve hastalığınıza göre değişecektir. Bir diğer önemli etken ise terapistinizle aranızdaki etkileşim ve uyum olacaktır.

Soru: Arkadaşımla sohbet etsem bu terapi olmaz mı?

Hayır, bu güzel bir sohbet ve dertleşme olur. Anlık rahatlamalar ve güzel fikirlerde ortaya çıkabilir tabii. Ama terapi olmaz. Psikoterapi nedir? cevabı için bu yazıyabuyurun.

LaTahzen Psikolojik Danışmanlık

Büyükesat Mahallesi Uğur Mumcu Caddesi 45/7 Ankara - LaTahzen Psikolojik Danışmanlık