Ruh sağlığı nasıl geri kazanılır? Bu günümüzde ciddi bir mesele. Psikoloji bilimi bu kadar gelişmesine rağmen, tıp ilerlemesine rağmen, teknoloji gelişmesine rağmen ruh sağlığı giderek bozuluyor! Bir yerde yanlışlık olmalı. Hayat hızlandıkça bizler sağlığımızı hızla yitiriyoruz.
Ruh sağlığı
Bir asırdır psikoloji alanında hızlı gelişmeler var efendim. William Wundt a götürülür bu iş batı dünyasında ancak islam aleminde çok daha eskilerde “tabibi nefsi” adıyla psikoterapi benzeri çalışmalar yapılmaktaydı. Yani insan eskiden beri iç huzursuzluğunu,ruh sağlığı çatışmalarını,mutsuzluklarını,iniş çıkışlarını gidermek için çabalıyor. Peki bunca çatışma nereden geliyor merak ettiniz mi?
Yaradılışımız
Bunu anlamak için şunu bilmeliyiz; insan nasıl yaratıldı? Kur’anı Kerim ve hadisi şeriflerde bu sorunun cevapları çokça var; topraktan tabii. Toprak,su gibi dünyada da bolca bulunan elementlerden evet. Etrafımızda hava ve ateşte var. Ve sürekli bir etkileşim içindeyiz. Peki bitti mi hayır, bir de nefsimiz ve ruhumuz var. Nefs, çoğu kişinin başının belası durumunda, nefsi emmareye takılıp kaldık sorun olan bu takılı kalma. Bu konu başka bir yazının konusu olsun o yüzden pek derinleştirmiyorum ama nefsimizin ruhumuzla sorunlu olduğunu bilelim. Şöyle ki nefsimiz,ruhumuz ve maddesel elementlerimizle dört başı mağmur bir insan var ortada. Ruh sağlığı tabiri aslında yanlış bir çeviri biz akıl sağlığı diyerek düzeltelim, akıl sağlığımız nasıl etkileniyor? Sorduğum soruyu tekrar sorayım, iç çatışmalarımız mutsuzluğumuz nereden geliyor?
Bedenimiz
Bugün nefsimiz ve ruhumuz değil bedensel yaşantımızda bu sorunun cevabını arıyor olacağız. Bedenimiz organik bir makine ve mükemmel şekilde dizayn edilmiş ve yaratılmış.
“…Kulları içinde ancak âlimler, Allah‘tan gereğince korkarlar.” Fatir suresi 28
Allahu Teala burada bilgimiz arttıkça yaradana saygımızın da artması gerektiğini buyuruyor. Gerçekten vücudumuzu inceledikçe öğrendikçe hayrete düşmekten kendini alamıyor insan. Her bir santimde muhteşem ayetler görülüyor görmeyi bilen gözlere. Ancak her makine gibi bu mükemmel organik makinenin yaşamına devam edebilmesi için dışarıdan sürekli takviye edilmesi gerekiyor. Su, hava, besin gibi dışarıdan alınacak takviyeler yaşamımızın devamına vesile oluyor. İşte bugünkü videomda tam buradan yola çıkarak şu soruyu soruyorum; Bizim ne yediğimiz ne içtiğimiz hatta nerede soluduğumuz Ruh sağlığı açısından önemli mi? Cevabı için Buyrun videoya efendim;
Diğer videolarım için tıklayınız.
Başka yazılarımda görüşmek üzere. Sitemde daha bir çok yazım var, gezinin 🙂