Sınav Kaygısı, öğrenilmiş bilgilerin sınav sırasında etkili kullanımına engel olan bir durumdur. Herkesin yaşayabildiği bir dizi semptomu bir arada görürüz ve sınav sonuçlarını olumsuz etkileyebilir.
Önümüzde KPSS ve üniversiteye giriş sınavları var. Bunların yanında akademik sınavlar da cabası. Şöyle bir an düşününce, bu yazıyı bundan 10 yıl sonra da herhangi bir zaman okusanız o dönemde de önünüzde sınavlar olacak. Sınavlar hayatımızın artık bir parçası.
Yazıya konu olan kaygı biçimi sınava çalışmak, bir sınava girmek, sınavda bulunmak sırasında gelen bir kaygı türü. Sınav sırasında mide bulantısı, sık tuvalete çıkma ihtiyacı, terleme, ellerde titreme, yorgunluk hissi, kalp çarpıntısı gibi fiziksel belirtilerde yaşanabilir. Ve çalışmaya olan isteksizlik, dikkati toplamada zorluk oluşabilir.
Çoğu kaygı bozukluğunda olduğu gibi, kişi kaygı uyandıran şeyden uzak durmak isteğinde olacaktır. Bu durumda kaygı veren sınav olduğundan bundan uzak durmak pek mümkünde değildir ve başlar bir mücadele. Genelde korkulan sonuç sınavı başaramamaktır ve kaygı arttıkça artar.
Bu kaygıyı yaşayan kişiyi bir yere dürbünle bakan birine benzetelim. Dürbünle bir şeye bakarken o şey bize olduğundan daha yakın görünür. Dolayısıyla daha da BÜYÜK gözükür. Burada konumuz sınav, o halde sınav gözümüze BÜYÜK gözükecektir. Sınav bize uzakken yani sınava girmeye daha zaman varken bu o kadarda problem olmayabilir.
Dürbünle bakmaya devam ederken bir yandan da sınava yaklaşırsanız bir süre sonra o şey DEVLEŞİR! Ve bulanıklaşır. Tamamını göremez olursunuz ve karman çorman bir şeye dönüşür! İşte sınav yaklaştıkça kaygı uyandıran şey, ALGINIZDA SINAVIN DEVLEŞMESİDİR. Atalarımızın gözünde büyütmek deyimi boşa değil.
Burada hemen belirtmeliyim ki gözünde büyütmeyi ABARTMA olarak düşünmeyin. Kişinin yaşadığı kaygı gerçek, sadece sınav korkutucu hale gelmiş durumda. Yapılması gereken bununla çalışmaktır.
Sınav Kaygısı sık karşılaşılan bir durumdur, kişi; terapistin yol arkadaşlığıyla gözündeki dürbünü FARK EDER ve onu kaldırır ve buna yönelik değerlendirmeleri çalışıldığında kaygıda ciddi bir azalma görülür ve kişinin performansı normale döner. İyi sınavlar efendim.