Genel

Depresyon nedir?

Depresyon bir ruhsal hastalıktır ve sadece mutsuz olmak depresyonda olduğunuzu göstermez. Zaman zaman her insan yaşadığı olaylar veya o dönem ki hayat koşullarından kaynaklı olarak mutsuz ve karamsar olabilir. İsteksizlik yaşayabilir, iştahı,uykusu  bozulabilir. Çağımızın ciddi bir belası olan depresyon son yıllarda giderek daha çok insanda gözükmektedir. Yapılan araştırmalar ileri ki yıllarda daha çok görüleceğini öngörmektedir. O halde nasıl tedavi edileceğini öğrenmekte bir o kadar önemli bir konu haline gelmiştir.  Peki depresyon nedir? O halde devam edelim.

Depresyonun 8 belirtisi

Bir ruhsal rahatsızlık ise özelliklerini öğrenelim ki tedaviyi de konuşalım. Kişinin depresyonda olduğunu söyleyebilmek için bazı şikayetlerin  bir süredir devam ediyor olması gereklidir. Bu maddelerden en azından beş tanesi bir arada bulunuyorsa depresyondan bahsedebiliriz.

  1. Kişinin 2 haftayı geçen süredir genelde mutsuz, karamsar ve keyifsiz hissediyor olması
  2. Yine iki haftayı geçen sürelerde kişinin uyku düzeninin bozulmuş olması, çok uyuma veya uyuyamama şeklinde olabilir. Gece sık sık uyanma da görülen bir belirtidir.
  3. Kişinin yeme düzeninin yine 2 haftayı geçen süredir bozulması. Eskiye nazaran çok yemesi veya çok çok az yemesi gibi. Kısa sürede kilo artışı veya kilo azalması sık görülür.
  4. Duygusal duyarlılık artar. Kolay öfkelenmeler veya kolay ağlamalar görülebilir. Ya da tam tersi ağlayamamak ta görülür.
  5. Sabah uyanınca sanki hiç uyumamış gibi yorgunluk hali ve gün içinde süren yorgunluk hali
  6. Dalgınlık unutkanlık dikkati toplayamama hal görülebilir.
  7. Kaygı duygularında artış görülüyorsa
  8. Aktiviteler giderek azalır ve isteksizlik hali oluşur.

Tüm bu belirtiler en azından iki haftayı aşan sürelerde görülüyor olmalıdır.

Bilişsel terapinin kurucusu A. Beck in, biz ruh sağlığı uzmanlarının depresyonu ele alış biçimine önemli katkıları olmuştur. Depresyonun bilişsel üçlüsü dediğimiz bu modele göre;

1- Depresyondaki kişi dünyayı kötü bir yer olarak görür.

2- Kendisiyle ilgili fikirleri olumsuzdur. Yetersizim, kötüyüm, başarısızım vb…

3- Ve gelecekle ilgili bakışı olumsuzdur. Hiçbir şey düzelmeyecek ve hiç umut yok vb…

Tüm bu üç değerlendirme biçimi de her insanın zaman zaman olaylara bağlı olarak düşünebildiği şeyler olsa da, depresyondaki kişi için uzun süreli olarak sabit kalan ve artık hayatın gerçekleri olarak ifade edilen bir değerlendirme biçimine dönüşmüşlerdir.

Mutsuzluk depresyon değildir. O yüzden mutsuzluklarınızı depresyonda olabileceğiniz şeklinde yorumlamakta acele etmeyin. ve unutmayın ki Depresyon tedavisi olan bir hastalıktır. Ve bu hastalığı yaşıyor olmak ayıp değildir.  Eğer sizde depresyonda olduğunuzu düşünüyorsanız, bir uzmana başvurun.

Depresyonun Sebepleri

Depresyonun oluşma sebepleri çok çeşitli olduğundan bunların bir uzmanla ele alınıp teker teker çalışılması daha kesin bir çözümü getirecektir.

  • Erken ebeveyn kaybı
  • Genetik yatkınlık ( geniş ailede depresyon geçirmiş bir kişinin varlığı)
  • Madde ve alkol kötü kullanımı (bu maddelerin kullanımı tetikleyici olabiliyor)
  • Anksiyete bozuklukları
  • Kadın olmak (kadınlar hayata karşı daha duyarlılar)
  • Düşük sosyoekonomik düzey
  • Ayrı yaşama, boşanmış olma
  • İşsizlik
  • Daha önce depresyon geçirmiş olma (ilk depresyon atağı düzgün tedavi edilmediyse, sonrasında depresyona tekrar yakalanma riski daha fazla oluyor)
  • Yakın zamanda önemli yaşam olayları, stres etkenleri
  • Kişilik yapısı
  • Çocukluk döneminde cinsel veya fiziksel kötü davranılma öyküsü
  • Bazı ilaçlar
  • Tıbbi hastalıklar (evet hastalıklar sebep olabilir)
  • Hormonal değişiklikler.

Depresyonun tedavisi

Depresyonun tedavisinde iki yol vardır. Biyolojik tedaviler ve psikoterapiler. Ben psikoterapi sürecinin de muhakkak tedaviye dahil edilmesi gerektiği inancındayım. Çünkü sebepler çok çeşitli olduğundan ve her hasta depresyonu kendine özgü bir şekilde yaşadığından tedavi de muhakkak kişiye özel ayarlanmalıdır. Böyle bir süreçte psikoterapi olmazsa olmazdır. Depresyon belirtilerinin hepsinin bir kişide olması gerekmez. Bu belirtilerin bir kısmı kişinin hayatını etkileyecek düzeyde yaşanmaya başladıysa, tedaviye başlanması için yeterlidir. Eğer siz de depresyonda olduğunuzu düşünüyorsanız bir uzmana başvurmaktan çekinmeyin.

Sağlıcakla kalın.

Yorum yapın

LaTahzen Psikolojik Danışmanlık

Büyükesat Mahallesi Uğur Mumcu Caddesi 45/7 Ankara - LaTahzen Psikolojik Danışmanlık