Panik bozukluk özellikle doğu toplumlarında daha sık görülen psikiyatrik bir rahatsızlıktır. Herkesin merak ettiği yaygın da bir rahatsızlık olan panik bozukluk nedir bu soruya yanıt arayalım. Buyrun;
Panik bozukluk
Pan mitoloji de flütünü çaldığında insanları yoğun korkuyla kaçıran bir mitoloji tanrısının ismi. Pan(ik) atak, Pan’ a ithafen konmuş bir isim. Anlık yoğun korku yaşama halini böyle isimlendirmişler. Psikoloji mitolojiyi seviyor anlaşılan. Daha önceki narsisistik kişilik yazımda da mitolojiden bahsetmiştim. (Bu yazıya ulaşmak için tıklayın) Panik bozukluk ise , birazdan bahsedeceğim panik atakların yaşandığı bir rahatsızlıktır.
Davetsiz misafir
Yoğun korku demişken, kalp çarpıntısı başladı farkettiniz mi? Giderek hızlanıyor bir sebepte yok oysa ki … terlemeye de başladınız, sıcak bastı bir anda… nefes alıp vermeniz de hızlanmaya başladı…bu böyle giderse daha fena olacak diye düşünmeye başlamıştınız ki, ellerde uyuşmaya başladı hadi bakalım! Başta ufak bir dönme, halsizlik derken kalbiniz hız rekorlarında…el ayak üşümeye de başladı… tamam artık kalp krizi geliyor dediniz…
Panik atak
Tamam şimdi sakin olun. Bu klasik bir panik atak anı. Yani birçok fiziksel belirtinin hızlı bir şekilde birbirini takip eder veya üçü beşi aynı anda gelir şekilde bir süre yaşanmasına panik atak diyoruz. Panik ataklar çok yaygın görülen durumlardır ve yapılan bir araştırmaya göre dünya çapında tüm insanların %85 i hayatlarında en az bir kez panik atak yaşar. Evet yanlış okumadınız. O kadar yaygındır. Panik atak bir psikolojik rahatsızlık değildir. Bir çok sebeple panik atak yaşanabilir. Şeker düşüklüğü, oksijen azlığı, yoğun yorgunluk, fazla alkol alımı, fazla kahve alımı vb…
O halde Panik bozukluk nedir? Panik bozukluk bu panik atakların oluşmasından korkmaktır. Yani bir nevi panik atak fobisi diyebiliriz. Panik atak gelecek diye yaşanan yoğun korku ve uzak durma uğraşına Panik bozukluk diyoruz.
Fobi şeklinde ele alınca anlamak daha kolay. Burada bilmeniz gereken şey şu; herkes köpekleri sever ancak bazı insanlar köpek fobisi geliştirmiştir. Köpek fobisi olan kişiler köpeği hatırlatan herhangi bir şeye dahi tahammül edemez huzursuz olmaya başlarlar. Kelebek fobisi mesela… Baharın habercisi kelebekler fobisi olan kimileri için bir kabus. Bilmeniz gereken şey; fobilerde mantık aranmaz. Korkulan şey her ne ise, (insana zararlı olmasına gerek yoktur) kişi adını duymaya bile zor tahammül eder… Fobi işte adı üstünde. Panik bozukluk tedavisinde kişinin yaşadığı Korku duygusu gerçektir ve bunun üstünde çalışılır ve programlı bir terapi çalışmasıyla çözülebilir.
Tedavisi
Tedavi edilme oranları yüksektir. İlaç tedavilerinde geri dönüşü sık görürüz, psikoterapi sürecine girmek daha etkili bir çözümdür. Christine Padesky ve David m. Clark ‘ın öncülüğünde geliştirilmiş bilişsel terapi modülleriyle panik bozukluk tedavisinde çok iyi sonuçlar alınmaktadır.
Panik bozukluk ile mücadele üzerine bir yazıyı yakında paylaşacağım buralarda olun.
Son olarak haydi gelin bir test yapalım
Sonuçları sizinle birlikte yorumlayacağım. Tabi bu forma da bir yorum bırakın ki kim doldurdu anlayabileyim.
Artık kim korkar PAN ‘dan!
Görüşmek üzere