Genel

Terapist nasıl seçilir?

Hayatı güzel yaşamak bir sanattır. Bazılarının hayatı fazla ciddiye almayın telkinlerine rağmen, hayatı yaşamak gayet ciddi bir iştir. Ve her ciddi işte olduğu gibi, hayatımızda da bazen zorlanırız ve bir uzmanın yardımına ihtiyaç duyarız. O zaman bir terapist seçmek gerekebilir. İşte yazımız bazı püf noktalarını sizinle paylaşmayı amaçlıyor, hoşgeldiniz.

Ruh sağlığı

Hayatı güzel yaşamak bir sanattır. Bazılarının hayatı fazla ciddiye almayın telkinlerine rağmen, hayatı yaşamak gayet ciddi bir iştir. Ve her ciddi işte olduğu gibi, hayatımızda da bazen zorlanırız ve bir uzmanın yardımına ihtiyaç duyarız. O zaman bir terapist seçmek gerekebilir. Son zamanlarda ülkemizde psikoloji ve psikolojiyle ilgili uğraşlar iyice popüler hale geldi. Dolayısıyla internete bir baksak bir çok terapist var ve terapist olduğu iddiasında olanlar da var. Yapmanız gereken ilk şey kişinin uzmanlığını araştırmak olacaktır.

Psikoterapi

Psikoterapi sanılanın aksine sohbet etmek değildir. Aksine bir teknik ve yöntemle , konuşma yoluyla psikolojik tedavi demektir.Terapi, arkadaşlarla (hem de bütçe ayırmanıza da gerek kalmadan) bir sohbet etmek, dertleşme halinin benzeri değildir. Terapi sürecini hep bir yolculuğa benzetmişimdir. Memnun olmadığınız ve şu anda bulunduğunuz “A noktası” ndan sizi ulaşmak istediğiniz “B noktası” na götüren bir yolculuk. Terapi sürecinizde çok ihtiyaç hissettiğiniz cevaplara ulaşmanız için terapistle birlikte çalışıyor olacaksınız. Psikoloji bilimi gün geçtikçe yeni araştırmalar ve deneyimlerin birikimi olarak daha etkili tedavi yöntemleri geliştiriyor. Ya da eski yöntemler güncelleniyor.

Terapist nasıl seçilir?

Herkes yol arkadaşını seçerken dikkatli olmalıdır değil mi? Tavsiyem öncelikle kişinin uzmanlığını araştırın. Terapistinizi tanımanın yollarına buyrun;

  1. Burada ki ilk önemli nokta kişinin bir ruh sağlığı uzmanı olmasıdır. Bunlar; psikiyatrist, psikolog lardır. Bu kişiler ruh sağlığı uzmanlarıdır. Ancak psikoterapi yapmak için bu yeterli değildir.
  2. Diğer önemli olan ise psikoterapi üstüne nasıl bir eğitim aldıklarıdır. Psikoterapi eğitimleri tıpkı üniversite okumak gibi uzun yıllar devam edilen, aşamalar kaydederek ilerlenen (tıpkı okuldaki sınıfları geçmek gibi) bir eğitim sürecidir. Bir kaç haftalık veya günlük eğitim toplantılarına katılmak kişiyi o alanda uzman yapmaz.
  3. Psikoterapi eğitimleri bir usta çırak ilişkisi şeklinde öğrenilir. Psikoterapistin hangi kurumda ve kimle bu eğitimi aldığını araştırın.
  4. Yaşadığınız sorunlar hakkında çalışmaları olmuş mu bunlara bakın
  5. Kaç yıldır bu hizmeti vermekte bu da bakmak isteyeceğiniz bir bilgi olabilir.
  6. Başvurduğunuz kişiye tüm bu soruları sormak en doğal hakkınızdır. SORUN. Terapistiniz bunları seve seve sizinle paylaşacaktır.
  7. Psikolojik danışmanlar sosyal hizmet uzmanları ve psikiyatri hemşireleri de aynı şekilde bir psikoterapi eğitimi aldılarsa ve bu eğitimi yeterlilikle tamamladılarsa psikoterapist ünvanı alırlar ve klinik alanda çalışabilirler.

Yorum yapın

LaTahzen Psikolojik Danışmanlık

Büyükesat Mahallesi Uğur Mumcu Caddesi 45/7 Ankara - LaTahzen Psikolojik Danışmanlık