İlk çocuk ilişkinizi nasıl etkileyecek?

Bir çocuk ailenin maskotu ve sevgilisi olmak dışında ilişkinize bir çok sorumluluk getirecektir. Kaldırabilecek misiniz?

Bebek sahibi olmak evlilikleri bir çok yönden değiştiren bir durumdur. İlk kez bebek sahibi olacak anne ve baba adayı bir çok hazırlık yapar, bebekleriyle oyunlar oynamanın hayellerine dalar, aile büyükleri ve tanıdıklar bebekle ilgili patiğinden tutun battaniyesine tulumuna bir çok hediye getirir. Tam bir seferberlik dönemidir değil mi?

Sonra minik dünyaya gelir. Peki bu ilk çocuk ilişkinizi nasıl etkileyecek? Muhtemelen hayatlarında ilk kez bu kadar kırılgan ve muhtaç bir varlığa bakmak yükümlülüğüyle karşılaşan anne ve baba için yoğun bir koşturma dönemi başlar. Bu döneme insan ne kadar hazırlanırsa hazırlansın yine de yetmeyecek gibi gelebilir. 24 saat boyunca sürekli teyakkuzda olmak neymiş kısa zamanda öğrenirler.

Peki bebeğe bu kadar yoğunlaşmışken sizin psikolojinizde ve ilişkinizde neler oluyor?

İlk çocuk ilişkinizi nasıl etkileyecek?

Hepimizin hayatımızda “rolleri” vardır. Buradaki rollerden kastım, bulunduğumuz ortamda bizden beklenen ve ortama uygun olan şekilde davranmamız ve bunu sindirmiş olmamızdır. Mesela iş yerimizde çalışırken takındığımız tutumları ve davranış biçimlerimizi anne babamız yanında takınamayız. Anne ve babamıza çalışma arkadaşımıza davrandığımız gibi davranmamız hoş olmayacaktır. Veya arkadaşımızla olan samimiyeti, bir müdürümüze gösteremeyiz. Her ortamda bizden beklenen ve sergileyebileceğimiz tutumlar farklıdır ve biz buna göre davranırız.

İlişkideki rolümüz

Bunun yazımızla ilgili olan kısmı duygusal ilişkimizde de bir takım yapılacaklar ve yapılmayacakları içeren bir rolümüz vardır. Bu role “eş” olmak diyelim. Yani birisinin kocası oldunuz veya karısı oldunuz. Bu rolünüzün yanına, bebeğin gelişiyle birlikte “Anne Baba” rolü de eklenir.  Artık bir anne veya baba olarak, hem eşinize karşı sorumluluklarınız var -tabii beklentileriniz de- hem de çocuğunuza karşı sorumluluklarınız var. Ve anne baba rolünün içeriği gayet stresli olabilir.

Araştırmalar gösteriyor ki ilk bebeğin gelişiyle birlikte , çiftin ilişkilerinden aldıkları keyifte, iletişim düzeylerinde hızlı bir azalma görülebiliyor. Daha tahammülsüz olmaya ve tartışmaları yönetememeye başlıyorlar. Ve yine aynı araştırma bu sürecin dört yıla kadar sürebildiğini gösteriyor. Ancak kaygıya lüzum yok, biliyoruz ki bazı çiftler ise bu kötü gidişi yaşamadan çocuklarını büyütebiliyorlar. O halde bir şeyler ilişkilerini sağlam tutmalarını sağlıyor olmalı.İlişkinizi sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmek için ufak tüyolar hazırladım, şimdi bunlara göz atalım;

1- Bakış açısı

Eşinizi nasıl tanımladığınızı keşfedin. Eşinizin yanında güvende hissedebilmelisiniz. Ve bir zorluk yaşadığınızda bunu aranızda konuşabiliyor ve bir orta yol bulabiliyor olmanız çok önemlidir. Sık sık bir şeyler saklıyorsanız, yanındayken, olmadığınız biri gibi davranma ihtiyacınız varsa (kavga yaşanmasın, şimdi sorun çıkmasın diye) bir bebek sahibi olduğunuzda sıkıntılarınız artabilir.

2- Ruh sağlığı

Kendi ruh sağlığınızı gözetim altında tutun. Çocuk sahibi olan çiftlerde bir ruhsal hastalık mesela depresyon veya kaygı bozukluğu o çiftin zorluk yaşamasını kolaylaştırabiliyor. O yüzden çiftlerden her biri kendi ruh sağlığının ne durumda olduğunu gözetmeli bebk sahibi olmadan. Mesela bir anne adayı hamile kalmadan önce fiziksel olarak bir sorunu var mı yok mu bir çok testten geçer ve hamileliğe hazırlanır. Bunun hem anne hem baba adayı için olan ruhsal check up versiyonu sizi zor günlere hazırlayabilir.

3- Bütçe

Aile bütçenizi planlayın. Çocuk sahibi olmanın masraflı olabileceği artık bir sır değil. Ve maddi zorlukların aile içi huzuru kötü etkilediğini de biliyoruz. O halde çocuk sahibi olmadan bütçenizi bir kontrol edin.

4- O gelmeden, siz kendinize gelin

Biliyoruz ki iletişim zorlukları yaşayan çiftler çocuk gelince daha da kötü olma eğiliminde oluyor. İletişimleri ilişkileri daha da bozuluyor genelde. O halde henüz bebek gelmeden siz “Kendinize” gelin. Gerekirse yaşadığınız ilişki problemlerini aşmak için bir uzmana başvurun.

Farkındaysanız mutlu bir aileye sahip olmanın sihirli bir yolu yok. Ve aslında çok basit bir kaç kurala uymak yeterli olabilir. Bütçenizi dengeleyin, ruh sağlığınızı dengeleyin, ilişkinizi dengeleyin.

Çocuk sahibi olmaya hazır mısınız?

Yorum yapın

LaTahzen Psikolojik Danışmanlık

Büyükesat Mahallesi Uğur Mumcu Caddesi 45/7 Ankara - LaTahzen Psikolojik Danışmanlık