Bu yazımda Panik bozukluğu alt etmeyi öğreneceksiniz. Bu yazı dizisi size neler vadediyor? Panik bozukluğu 3 adımda alt edeceksiniz ;
1- Panik bozukluğu tanıyacaksınız. 2- Karşı çıkmaya başlayacaksınız. 3- Uzlaşmayı başaracaksınız.
Ancak bu tamamiyle tedavi olacaksınız demek anlamına gelmeyebilir, bu yazı iyi bir terapi sürecinin yerine geçemez, her hastalık kişiye özgüdür dolayısıyla bir psikoterapist eşliğinde çalışmak daha faydalıdır. Yine de sizi rahatlatacaktır. Şimdi elimizdekilere bakarsak, Panik bozukluk nedir, bir önceki yazımda etraflıca incelemiştim. (yazıyı okumak için tıklayın.) Bu bilgiler ışığında, bu rahatsızlıkla nasıl mücadele edersiniz bunu öğrenelim.
Panik bozuklukla mücadele yazı dizisinin ilk bölümünde Panik bozukluğu tanıyacaksınız, buyurun yazıma…
Panik Bozukluk
Kişi tekrarlayan panik ataklar yaşamakta ve bu ataklar sırasında kalp krizi geçirmekten, kontrolünü kaybetmekten veya aklını kaçırmaktan korkuyorsa ve bu durum iki haftayı geçen süredir devam etmekteyse buna Panik bozukluk diyoruz. Panik ataklar aniden gelişir ve başkalarının korkmayacağı durumlarda da ortaya çıkan bir çok fiziksel belirtinin uyanması şeklindedir. Bu ataklar epey stresli geçer, bir kaç dakika sürer. Ve bittiğinde yaşattığı sıkıntıdan ötürü tekrar gelir mi korkusu hissedilebilir.
Panik ataklar dünya genelinde sıkça yaşanan bir durumdur. Bir çok farklı sebepten dolayı yaşanabilir. Bir önceki yazımda ayrıntılı şekilde anlatmıştım. Panik ataklardan korkma şeklinde gelişen Panik bozukluk tedavi edilmediğinde atakların sıklığı her gün yaşanacak kadar artar, hatta bazen günde birkaç atak birden yaşanabilir.
Panik bozukluğun belirtileri nelerdir?
- Kalp çarpıntıları (yarışırcasına atan bir kalp)
- Göğüs kafesinde baskı hissi
- Nefes alıp vermekte hızlanma
- Terleme
- Uzuvlarda titreme( özellikle el ve ayak bölgelerinde)
- Kaslarda gerginlik ve yorgunluk hissi
- Baş dönmesi
- Aklını kaybetmek korkusu
- Ölüm korkusu
Son iki belirti aslında fiziksel belirtiler değil bunları deneyimleme sonrasında kişinin olmasından korktuğu sonuçlardır.
Sizden istediğim, bir kağıda kendi panik atak nöbetlerinizde ne tür belirtiler yaşadığınızı maddeler halinde yazmanızdır. Yazımın ilerleyen kısımlarında o kağıdı kullanacağız, kendi deneyimlediğiniz panik ataklardaki belirtileri maddeler halinde yazın ve bir kenara kapalı bir şekilde kağıdı bırakın…
Panik atakların neden yaşandığını bilmeyen bir kişi için, panik atak çok korkutucudur o yüzden artık panik atağı tanımaya geldi sıra. Evet mücadelenizde 3 adımdan ilkine geldik
ADIM 1
Panik Atağı Tanıyın
Şimdi sizden gözünüzde şu sahneyi canlandırmanızı istiyorum. Yol kenarında karşıdan karşıya geçmek üzeresiniz. Sağa baktınız, yolun aşağısından bir kamyon aheste aheste geliyor. Ohoo dediniz bu gelene kadar ben 10 kere geçerim. Çıktınız yola. Meğerse kamyonun yanından hızla gelen bir araba daha varmış ve siz görmemişsiniz. Bu arabayla burun buruna geldiniz. Kendinizi son anda karşı kaldırıma attınız, ama araba sıyırdı geçti…
Şimdi karşı kaldırımda yerde uzanıyorsunuz. Ayağa kalktınız kurtuldunuz ezilmeye ramak kalmıştı. Haliyle çok korktunuz. Şimdi söyleyin bakalım, böyle bir anda vücudunuzda ne gibi belirtiler olacaktır?
- Kalbiniz hızla atar mı? Atar değil mi peki (korkudan yüreği ağzına gelmek deyişi buradan gelir)
- Başka bir deyim ise korkudan nefesi kesilmek, işte tam da bu durumu anlatıyor. Nefes alıp vermeniz sakin mi olur yoksa hızlı hızlı mı? Tabii hızlı hızlı olacaktır.
- Peki bir sıcak basması olur değil mi? Tabii olur. Ufak Ufak terleme dahi olacaktır bir süre sonra
- Korkudan dizlerin bağı çözülmek desem? Evet, bu el ve ayakların titremesini anlatan deyimdir. Yani eller ve ayaklarda hafiften titreyecektir muhtemelen.
- Baş dönmesi belki yaşarsınız
Peki, bir şeyi farkettiniz mi? Tüm bu belirtiler bir yerden tanıdık geliyor mu? Evet bunlar Panik ataktaki aynı belirtiler. Şaşırmayın, bu belirtiler size zaten asla yabancı olmadı. Bir merdiven çıkarken de benzer belirtileri yaşıyordunuz veya kız istemeye gittiğinizde, önemli bir toplantıdayken vb… Yani endişenlendiğinizde veya bir yere koşuştururken vücudunuz zaten bu belirtileri sergiliyordu. O halde mesela merdiven çıkarken, bir toplantıda endişe halindeyken ölüyorum diye düşünür müsünüz? Muhtemelen hayır. O zaman burada bu belirtilere karşı bir çifte standart uyguluyorsunuz değil mi? aynı belirtiler bir anda sizi öldürecek bir tehlikeyken diğer durumda gayet normal görünüyor gözünüze. Artık bu belirtilerin GERÇEKTE ne olduğunu öğrenme zamanı. Gelin inceleyelim.
Savaş veya kaç tepkisi
Savaş ve kaç tepkisini anlatmadan önce size bir sorum var. İçimizden hangimiz yemek yedikten sonra midemize “haydi mide bu yemeği güzelce öğüt bakalım” diye bir emir verebiliyoruz? Veya yine içimizden hangimiz hava biraz sıcak lütfen biraz terlemeye ne dersin diye koltuk altı bezlerimize hitap edebiliyoruz? Tabii kimse yapamıyor, aksine vücudumuzdaki tüm sistemler kendiliğinden çalışıyor değil mi? Aslında kendiliğinden çalışmıyor, biz bilinçli olarak emir veremesek te, bu çalışmayı düzenleyen ve takip eden bir sistem var ve buna otonom sinir sistemi diyoruz. Ayrıntılara boğulmadan gidersek, bu sistem bir şefin orkestrasını yönetmesi gibi vücudunuzdaki tüm organların sürekli organize bir şekilde çalışmasını sağlar.
AMACI basittir, hayatta kalmamızı sağlamak. Peki otonom sistemin bu psikolojik rahatsızlıkla ne ilgisi var, bu noktadan sonrasında gelin hep birlikte bu konuyu anlattığım videoma dönelim. Artık bazı yazılarımı görüntülü anlatımlarımla desteklemeyi düşünüyorum. Panik bozukluk ve zaman içinde daha bir çok konu hakkında videolarımı izlemek için psikojogging kanalıma ve ilk video ya buyrun.
Panik bozuklukta otonom sinir sisteminin etkisini görelim.
Evet,böylece korkunuzun gerçek sebebini öğrenmiş oldunuz.Bir sonraki yazımda panik bozuklukla 3 adımda mücadele yazı dizisinin, panik ataklara karşı çıkmak bölümüyle devam edeceğiz. Sağlıklı, keyifli ve hayırlı günler diliyorum.