Genel

Panik bozukluk ve alt etmek

Merhaba, Panik bozukluk yazı dizimin ikinci yazısıyla karşınızdayım; Karşı çıkmak. Geçen hafta ilk yazımda (okumak için tıklayın)  hatırlarsanız Panik bozuklukla 3 adımda mücadele etmeyi öğreneceksiniz demiştim ve ilk adımı geçen haftaki yazımda atmıştık. Sıra geldi ikinci adıma.

İkinci adım Karşı Çıkmaktır. Nasıl yapacağınızı birazdan anlatacağım. Panik bozukluk yazı dizisinde anlattığım teknikler ve hastalığın ele alınışı Bilişsel Davranışçı Terapi kuramı göz önünde tutularak anlatılmıştır. Bilişsel Davranışçı Terapide uzmanlaşma yolculuğumda katıldığım yıllar süren eğitimlerde bu kuramın pratikliğinin, hayatta hemen uygulamak için iyi bir zemin oluşturduğunu farketmiştim. Hocamın sözü bunu güzel anlatıyor; “Bilişsel terapi basittir ancak ustalık isteyen şey, onu o basitlikte uygulamaktır.” Zaman içinde sizlerde deneye deneye hayatınızda bdt (bilişsel davranışçı terapi) tekniklerini uygulayabildiğinizi göreceksiniz. Yani adım adım öğreniyor olacaksınız. O yüzden her öğrenmede olduğu gibi zaman zaman notlar almak faydalıdır. Herkes kendi kelimeleriyle anlar, o yüzden ben kendimce anlatırken siz kendi cümlelerinizle bunları not ediyor olursanız, sonrasında tekrar etmek istediğinizde elinizdeki özeti kullanırsınız.

Bilişsel Davranışçı Terapi

Panik bozuklukta karşı çıkmak diyorum ya bu ne demek hiç düşündünüz mü? Bilişsel davranışçı terapi yoluyla karşı çıkmak  demek, bu hastalıkta panik ataklar gelmesin diye yaşamını kısıtlamak veya korkarak beklemek değil, aksine panik bozuklukla ilgili korkularını yok etmek demektir. İnsanlar bana terapi için başvurduklarında beklentileri genelde panik atakların bir daha yaşanmamasıdır. Bir süre sonra terapi sürecimiz ilerledikçe korkularıyla nasıl başa çıkabildiğini görmek onları dahi şaşırtıyor 🙂 Şimdi biraz daha konuyu derinleştirelim, bir çok panik bozukluk hastasının yaşadığı ama adı konmayan bir belirti kümesi de agorafobidir.

Agorafobi

Agorafobi alan korkusu anlamına gelir. Genel itibariyle kişinin yardıma ulaşmasının veya kaçmasının zor olduğu ortamlarla ilgili çok yoğun bir korku yaşaması durumudur. Şimdi bir kaç örnek verince kafanıza netleşecek mesela uçakta olmak, sinemada veya metro da olmak gibi.  Kişi bu ortamlarda atak yaşamaktan ve atak sırasında yardıma ulaşamayacağı fikrinden korkar. Çünkü atak yaşarsa başına kötü bir şey geleceğine inanır, kalp krizi geçirmek aklını yitirmek ve benzerleri… Kimi zaman agorafobi yaşayan kişiler sokağa dahi çıkmakta zorlanırlar. Kendilerine bir “güvenli alan”çizmişlerdir ve bu alan dışında bulunmak istemezler. Bu güvenli sayılan bölgeler evleri veya evlerine yakın bölgeler olabilir.

Sebepleri

Agorafobinin gelişim sebeplerine bakıldığında genetik geçişin yoğun olduğunu görüyoruz. Ailesinde agorafobi olan kişilerde %61 gibi yüksek bir oranda görülebiliyor. Diğer fobilerinde (herhangi bir hayvan korkusu, araç korkusu ve diğer bir çok fobi) genetik geçişlerinin yüksek olduğunu bilmekte fayda var. Bunun yanında agorafobi gelişiminde çevresel faktörler özellikle yakın birinin kaybı, çocukluk çağı travmaları, aşırı korumacı şekilde yetiştiren ebeveynlerin varlığı da etkili olabiliyor. Agorafobi genellikle bir başka psikolojik bozuklukla birlikte görülür, en sık görüldüğü rahatsızlıkta Panik bozukluktur. Tedavisinde bu iki rahatsızlık dikkate alınarak bir terapi süreci oluşturulur.  Peki artık Panik bozukluğa dönebiliriz. Geçen yazımda belirttiğim gibi Panik bozuklukta otonom sinir sisteminin kaç-savaş tepkisini öğrenmek önemlidir. Böylece panik atak nasıl gelişiyor öğrenmiş oldunuz. Panik atak yaşamakla ilgili korkunuz biraz olsun azalmış olmalı. Ama tabii henüz mücadeleniz bitmedi, güzel bir adım attınız ama devamını da getirmelisiniz.

Şimdi adım adım korkuları konuşalım ve karşı çıkmayı öğrenelim. Buyurun video serimize 🙂

İlk önce ufak bir giriş

Kalp krizi korkusunu nasıl yenerim?

ve aklını yitirmek korkusunu yenebilmek için;


Sıradaki ve son adıma kadar bu öğrendiklerinizi pratik edin. Deneyim kazanın ve zamanla ustalaşın. Biliyorsunuz ustalaşmak bol bol uygulamakla gelişir. O halde yarına gerek yok, bu günden kolları sıvayın ve uygulamaya başlayın.  Görüşmek üzere

Yorum yapın

LaTahzen Psikolojik Danışmanlık

Büyükesat Mahallesi Uğur Mumcu Caddesi 45/7 Ankara - LaTahzen Psikolojik Danışmanlık