Genel

Terapiye ihtiyacınız olduğunun 6 göstergesi

Hayatı bir nehre benzetiyorum. Hayatımız, bazen aldığı yağmurlarla güçlenerek, zaman zaman hızlanarak, çağlayarak akarken, kimi zaman yağmurların azalması, önüne farklı farklı engellerin çıkması ile yavaşlayarak akan bir nehir. Dinamik, değişken bir olgu.

Peki hayatımızdaki her iniş çıkış veya zorlukta bir terapi sürecine başvurmanız gerekir mi? Hayır. Her zorluk bunu gerektirmez. Yaşadığınız zorlukları çözmeye yönelik sahip olduğunuz içsel gücü ve yetenekleri kullanmanız çoğu zaman zorluğu atlatmanızı sağlar. Ancak bazı iniş çıkışlar farklı olabilir. O halde gelin bir psikoterapi sürecine ihtiyacınız olabileceğini anlatan ipuçlarına birlikte bakalım. Bu maddelerden 1 veya daha fazlası sizin durumunuzla örtüşüyorsa terapi eğitimi olan bir uzmana (psikolog/psikiyatrist) başvurmanızda fayda var.

  • Temel bir noktayla başlayalım. Sorunun çözümünü biliyorsunuz, ancak bir türlü bunu gerçekleştiremiyorsanız
  • Bu yaşadığınız zorluk sonucundaki etkilenme haliniz yaşamınızın diğer alanlarını da olumsuz etkilemeye başladıysa (örneğin, dalgınlıktan işlere konsantre olamama, sinirlerin bozulması sonucu gereksiz münakaşalar yaşama, uykuya dalmakta zorlanma vb…)
  • Etrafınızdaki insanlar da artık bir zorluk içinde olduğunuzu farkediyor, bunun etkilerini bir haftayı aşan sürelerdir sizde görüyorlarsa.(örneğin, son bir kaç haftadır mutsuzsun, moralin devamlı bozuk bir sorun mu var? gibi geri bildirimlerle karşılaşıyorsanız)
  • Yaşadığınız olayları gün içinde 1 saati geçen sürelerde düşünmeye başladıysanız ve bu düşünme artışı bir haftayı aşkın süredir devam ediyorsa.
  • Bu yaşadığınız zorluğu incelediğinizde, benzer durumları geçmişte de benzer şekilde 2-3 kereden de fazla yaşadığınızı görüyorsanız. (bu bizim örüntü dediğimiz şeydir ve bir anlamı olabilir. Örneğin; Gece vakti yürüdüğü sokakta parasını çaldıran bir kişiyi ele alalım. Sonrasında yine aynı saatlerde aynı sokaktan geçerken parasını tekrar çaldırmış olsun. Başka bir gün yine aynı şeyi yaşasın. Sonrasında yine aynı şeyi… Dikkatinizi çekti mi kişi herhangi bir önlem almadan tehlikeli olduğunu tahmin edebileceği saatlerde o yoldan geçmeye devam ediyor.)
  • Sizin etkilenme haliniz ne zaman başlamış olursa olsun, buna sebep olduğunu düşündüğünüz olay/durum/koşullar uzun süredir devam eden bir şeyse, yani kronikse.

Bu maddeler size bir fikir vermiş olabilir ancak yinede soru sormaktan da çekinmeyin. Unutmayın ki çare aramayan derman bulamaz. Bir sonraki yazıda bir psikoterapiste başvururken nelere dikkat edilmeli onlara bakacağız.

Yorum yapın

LaTahzen Psikolojik Danışmanlık

Büyükesat Mahallesi Uğur Mumcu Caddesi 45/7 Ankara - LaTahzen Psikolojik Danışmanlık